2-DSC08141

Bezglutenowe brownie z burakami

Czekolada i buraki

Pamiętam, jak kiedyś byłam na jakiejś domówce i gospodarz imprezy poinformował mnie, że ta oto muffinka, którą właśnie spożywam ze smakiem, to nie tylko czekolada, ale czekolada i… burak.

Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że burak i czekolada to połączenie doskonałe i cukiernicy odkryli to dawno, dawno.

Warzywo i tak nie jest wyczuwalne w cieście, podobnie jak nie czuć marchewki w cieście marchewkowym.
Bezglutenowe brownie z burakami to zdrowsza wersja brownie, ale uwaga: każdy kawałek ciasta jest równie sycący.:) Ta wersja jest mniej słodka i bardziej mokra niż jej tradycyjny odpowiednik.
I coś dla bezglutenowców – brownie jest bez mąki.

1-DSC08134

Bezglutenowe brownie z burakami

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Liczba porcji: 24

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady (70% kakao),
  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 g masła
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 40 g kakao,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nie wiesz jak się to robi? Zagotuj wodę w małym garnku, utrzymując wrzenie wody na minimalnym ogniu. Włóż do większej metalowej miski (większej niż rondelek) połamaną czekoladę. Miskę połóż na rondelku i mieszaj. Para wodna rozpuści czekoladę, pomieszaj ją od czasu do czasu do rozpuszczenia. Uwaga: tu nie ma drogi na skróty, bo rozpuszczając czekoladę bezpośrednio w rondelku możesz ją przypalić.
2. Jajka ubij z cukrem na puch na wysokich obrotach miksera ok. 2-3 min.
3. Do wysokiego naczynia włóż pokrojone buraki, masło, jogurt i kakao. Blenduj do rozdrobnienia się składników i połączenia masy.
4. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Dodaj jajka z cukrem, do połączenia się składników.
5. Wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną 20 x 30 cm. Piecz w 180 C przez 30 min.
6. Przed podaniem dobrze wystudź ciasto.

2-DSC08141

Co myślicie o połączeniu czekolady i buraka? Jedliście kiedyś?
Jakie są Wasze ulubione desery? Czy znacie ich zdrowszą alternatywę?

  • http://www.adreamerslife.pl/ Angelika Debowska

    Oj tak! Przepis zapisuje, bo od dawna chodzi za mna takie buraczane brownie…

  • Chuda

    Uwielbiam buraki w każdej postaci, w cieście czekoladowym też już jadłam :-)

  • http://zdrowieprzezkuchnie.pl ZdrowiePrzezKuchnie

    Ojejku jadłabym! Kocham zdrowsze zamienniki słodyczy :)

  • Martyna Jakóbczyk

    chodzi za mną właśnie ostatnio takie brownie z buraka! nigdy nie eksperymentowałam z ciastami z buraka, ale Twój przepis to chyba jakis znak dla mnie ;-))