Czekolada i buraki
Pamiętam, jak kiedyś byłam na jakiejś domówce i gospodarz imprezy poinformował mnie, że ta oto muffinka, którą właśnie spożywam ze smakiem, to nie tylko czekolada, ale czekolada i… burak.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że burak i czekolada to połączenie doskonałe i cukiernicy odkryli to dawno, dawno.
Warzywo i tak nie jest wyczuwalne w cieście, podobnie jak nie czuć marchewki w cieście marchewkowym.
Bezglutenowe brownie z burakami to zdrowsza wersja brownie, ale uwaga: każdy kawałek ciasta jest równie sycący.:) Ta wersja jest mniej słodka i bardziej mokra niż jej tradycyjny odpowiednik.
I coś dla bezglutenowców – brownie jest bez mąki.
Bezglutenowe brownie z burakami
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Liczba porcji: 24
Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady (70% kakao),
- 500 g ugotowanych buraków,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 100 g masła
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 40 g kakao,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nie wiesz jak się to robi? Zagotuj wodę w małym garnku, utrzymując wrzenie wody na minimalnym ogniu. Włóż do większej metalowej miski (większej niż rondelek) połamaną czekoladę. Miskę połóż na rondelku i mieszaj. Para wodna rozpuści czekoladę, pomieszaj ją od czasu do czasu do rozpuszczenia. Uwaga: tu nie ma drogi na skróty, bo rozpuszczając czekoladę bezpośrednio w rondelku możesz ją przypalić.
2. Jajka ubij z cukrem na puch na wysokich obrotach miksera ok. 2-3 min.
3. Do wysokiego naczynia włóż pokrojone buraki, masło, jogurt i kakao. Blenduj do rozdrobnienia się składników i połączenia masy.
4. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Dodaj jajka z cukrem, do połączenia się składników.
5. Wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną 20 x 30 cm. Piecz w 180 C przez 30 min.
6. Przed podaniem dobrze wystudź ciasto.
Co myślicie o połączeniu czekolady i buraka? Jedliście kiedyś?
Jakie są Wasze ulubione desery? Czy znacie ich zdrowszą alternatywę?