DSC07923-e1409337645332

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim to idealna propozycja na nieśpieszne śniadanie w weekend. Takie, gdy nigdzie Ci się nie śpieszy i możesz w spokoju delektować się pysznym śniadaniem.

Frittata to omlet włoski, szybki w przygotowaniu, zapiekany w piekarniku. By go przygotować musimy mieć patelnię żeliwną, taką od razu do piekarnika (jak w tym wpisie, pkt 11) lub z lub odpinaną rączką. Wszystkie składniki przygotowujemy na jednej patelni, zalewamy masą jajeczną i zapiekamy.

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min
Liczba porcji: 4

Składniki:

– 6 jajek,
– 100 ml mleka,
– 3 łyżki masła,
– 300 g pomidorków koktajlowych,
– 100 g szpinaku (dwie wielkie garście),
– 150 g sera koziego,
– 1 cebula,
– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

frittata ze szpinakiem

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
2. Cebulę kroimy w kostkę, zeszklić na maśle przez 2-3 min na małym ogniu.
3. Do cebuli dodajemy pomidory koktajlowe. Podsmażamy przez kolejne 2-3 min.
4. Dodajemy szpinak i podsmażamy do zmniejszenia się szpinaku. Wyłączyć gaz.
5. W misce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać przyprawy.
6. Masę jajeczną wylać na patelnię. Na wierzchu pokruszyć ser kozi.
7. Zapiekamy w 180 C przez 15 min.

Kilka nieśmiałych uwag:

1. Masa w piekarniku pod wpływem pieczenia rośnie, po wyjęciu z piekarnika opada.
2. Można zrobić z połowy porcji na mniejszej patelni o średnicy 18-20 cm. Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim będzie wtedy idealną opcją na śniadanie dla dwojga.
3. W zimie lepiej skorzystać z pomidorów suszonych niż świeżych. Te „świeże” tylko ładnie wyglądają, smakują tak sobie.

Jedliście kiedyś frittatę? Jakie śniadania lubicie najbardziej? Macie jakieś ciekawe przepisy na weekendowe śniadania?

Jeśli tak, to koniecznie się nimi podzielcie, szukam inspiracji na nowe śniadania mistrzów (póki co numerem jeden u nas jest szakszuka).

  • http://makehappyday.com Olga Pietraszewska

    Zjadłabym, ale nie mam takiej patelni :( A może forma do tarty, taka metalowa, dałaby radę?

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Tak, jeśli podsmażysz wszystko na patelni i przerzucisz do formy, po czym zalejesz masą jajeczną – to da radę!:)

  • http://monotematycznaona.pl • MonotematycznaOna •

    Wygląda to ta apetycznie i tak kusząco, że nie sposób oderwać od tego oczu! :) Muszę kiedyś spróbować, bo jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być niebo w gębie 😉

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Jest naprawdę pyszna, polecam!

  • http://powerpinkyx.com/ Powerpinkyx

    Mniam! Ale pysznie wygląda. Niemożliwe, że jest takie proste do przygotowania!

  • http://www.zielona-cytryna.pl/ Agnieszka

    Robię na obiad, dodaję ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę :) I na patelni, nie w piekarniku 😉

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Super, oby Twoim mężczyzną smakowało. Nie próbowałam na samej patelni, przykryłaś i obracałaś omlet? Daj znać jak wyszło :)

      • http://www.zielona-cytryna.pl/ Agnieszka

        Aaaa, źle się wyraziłam, robię na obiad CZASAMI, a nie że wczoraj :) Tak, na patelni nakrywam, obracam i potem zsuwam z pokrywki, na wierzch dodaję starty ser 😉 Zawsze pycha 😀

        • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

          Super pomysł! Ser dla wszystkich 😀

  • http://olgaplaza.pl Olga Płaza

    Uwielbiam frittatę głównie za to, że można do niej wrzucić dowolne składniki w ramach czyszczenia lodówki 😉

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      O, super pomysł. Ja tak robię z quichem, wrzucam zalegające składniki i sery, zapiekam.

  • Chuda

    Moje ulubione śniadanie weekendowe to owsianka, która gotuje Mąż :-)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Każde śniadanie, które robi mężczyzna musi być ulubione:)

  • Pingback: Prezent dla miłośnika jedzenia - Zakulisowo.pl()