SONY DSC

Muffiny cytrynowe z borówkami

Muffiny cytrynowe, to deser, który zawsze wychodzi.

Zawsze, ale to zawsze przy pieczeniu babeczek sugerowałam się wskazówką: “napełnij do ¾ wysokości papilotki”. Zdarzało się, że wyrastały jakieś takie płaskie.

W końcu zdecydowałam się napchać je całe, co się opłaciło. Wyrosły bujne, wyrosły piękne (może dzięki termoobiegowi?). Może to dziwne pytanie, ale ile Wy nakładacie masy do papilotek?

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
liczba sztuk: 10

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 2 cytryny,
  • 200 g borówek,
  • 250 g cukru,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 100 ml oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli.

SONY DSC

Muffiny cytrynowe – przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
2. Cytryny wyparz, skórkę zetrzyj (tylko żółtą część, biała jest gorzka) i wyciśnij sok.
3. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj też skórkę z cytryny.
4. W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier, olej, jogurt i sok z cytryny do połączenia się składników.
5. Zawartość obu misek połącz mieszając je widelcem. Masę wymieszaj z borówkami.
6. Ciasto na nałóż do papilotek (“do pełna”) i piecz przez 25 min.

  • http://www.lieveg.pl Gabriela

    Oj, jadłaby! ♥ Uwielbiam borówki, a w połączeniu z cytrynowymi muffinkami muszą być fenomenalne! :)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Są pyszne, polecam kiedyś spróbować. Te muffiny w UK to jeden z najpopularniejszych smaków.

  • http://www.girlwithoneeye.blogspot.com/ use imagination

    Ja zawsze 3/4, bo wyrastają giganty 😀 ale piekę w termoobiegu :)
    Cytryna i borówka to połączenie idealne!

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Następnym razem spróbuję upiec z termoobiegiem!