e86c4aaba84809a057a0a2e4a0f3e9cf (1)

Najlepsza tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to jeden z najpopularniejszych deserów we Francji. W Krakowie, gdzie pracowałam w La Petite France, ludzie specjalnie przychodzili, aby zjeść kawałek tego deseru. Jest przepyszna !

Tę tartę cytrynową robiłam setkę razy, mogę nieśmiało napisać, że to moje popisowe ciasto.

Po tylu razach przepis został przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany, by był jeszcze doskonalszy od wersji podstawowej, której nauczyłam się we francuskim bistro.

A gdybyście kiedyś byli w Krakowie lub Warszawie i chcieli odwiedzić przytulne bistro francuskie, to koniecznie tam zajrzyjcie do La Petite France i pozdrówcie ode mnie papę Serge. Charlotte jest przereklamowane.

 

e86c4aaba84809a057a0a2e4a0f3e9cf (1)

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 3 cytryny,
  • 6 jajek,
  • 250 g schłodzonego masła,
  • 100 g mąki migdałowej (lub bardzo drobno zmielonych migdałów),
  • 150 g cukru,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 5 ml wody,
  • 250 g mąki,
  • 100 g masła.
  1. Oddziel żółtka od białek (białka zostawiamy w temperaturze pokojowej do bezy).
    W małej miseczce połącz żółtka z cukrem, wszystkie składniki wymieszaj i odstaw.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj pokrojone na kawałki masło (pamiętaj, że masło musi być dobrze schłodzone w lodówce). Wymieszaj – początkowo nożem, a później ugniataj palcami (bardzo ważne jest, by ciasto kruche zagnieść szybko – dlatego na początku siekamy masło z mąką nożem, by ciasto miało jak najmniejszy kontakt z naszymi ciepłymi dłońmi).
  3. Gdy ciasto będzie mieć piaskowatą konsystencję dodaj masę z żółtek i cukru i połącz składniki. Ugnieć ciasto w kulkę, zawiń w folię i włóż na min. 20 min do lodówki.

Nadzienie

  • 3 cytryny
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów.
  1. Cytryny wyparz i zetrzyj z nich skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka), a następnie wyciśnij z cytryn sok.
  2. Masło rozpuść w małym rondelku, by było płynne.
  3. W dużej misce wymieszaj cukier z jajkami. Dodaj resztę składników: sok i skórkę z cytryn, rozpuszczone masło i zmielone migdały, wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto+nadzienie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 C, góra-dół.
  2. Ciasto rozwałkowuj na blacie i wykłóż nim tortownicę. Nakłuj je widelcem. Ciasto warto obciążyć wartwą papieru z ceramicznymi kulkami lub po prostu surowym ryżem (inaczej mogą nam opaść boki podczas pieczenia). Piecz przez 15 min.
  3. Po 15 min wyciągnij podpieczony spód tarty z piekarnika i wylej na niego masę. Piecz kolejne 15 min.

Beza:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli.
  1. Białka ubij i stopniowo dodaj cukier oraz szczyptę soli. Ubijaj do momentu, gdy będziesz mogła miskę z bezą przekręcić do góry dnem i nic nie wyleci.;)
  2. Bezę wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto. Bezę można ozdobić kratką (jak na moim zdjęciu) końcówką łyżeczki. Piecz przez ok. 30 min. w 120 C i 10 min. w 180 C.
    Beza nie będzie gąbczasta, tylko krucha.
  • http://zakryteslowami.blogspot.com/ Klaudia Chrapko

    Tarta wygląda pysznie, ostatnio też jadłam ale z serami i grzybkami pycha mhmm

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      To bardziej na wytrawnie. Tę polecam na deser, jest pyszna.

  • http://www.blogierka.pl/ Blogierka

    Obłędna!! Ania a ja zachodzę w głowę jak z mieszkania bez piekarnika stałaś się szefem kuchni w UK??:)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      W międzyczasie pracowałam w kilku miejscach. Zaczynałam jako kelnerka, w jednym miejscu musieliśmy sami przygotowywać posiłki, nie było kucharza. Dużo gotowaliśmy sami i tak wykluła się moja miłość do gotowania <3

      • http://www.blogierka.pl/ Blogierka

        Ale czad! 😀