SONY DSC

Pieczarki nadziewane

Pieczarki nadziewane to pomysł na efektowną przystawkę lub część dania głównego. Jeżeli nie mamy dostępu do dużych pieczarek portobello, możemy użyć ich mniejszych odpowiedników – zwykłych pieczarek. Starajmy się wybrać jak największe okazy.

Pieczarki są dobrymi przenośnikami smaku, każdy aromat chłoną jak gąbka. Połączenia boczku, sera, czosnku i pietruszki sprawdza się tu bardzo dobrze.

To przepis, do którego często powracam.

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 6 pieczarek portobello,
  • 100 g boczku,
  • 100 g tartego sera cheddar,
  • 1 mała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Usuń nóżki pieczarek, uważając by nie naruszyć kapelusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż pieczarki kapeluszem do dołu. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 15 min.
2. Pokrój boczek, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni na małym ogniu podsmaż boczek, cebulę i czosnek przez ok 8-10 min. Zdejmij z ognia, ostudź.
3. Posiekaj drobno pietruszkę i wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj starty cheddar, dopraw solą i pieprzem.
4. Z podpieczonych pieczarek wylej zgromadzoną wodę. Kapelusze możesz lekko docisnąć ręcznikiem papierowym, by zebrać jak najwięcej wody.
5. Przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Zapiecz 10 min w 180 C.

 

  • http://btth.pl/ Joanna Julia Sokołowska

    Myślałam, że tylko ja przepadam za portobello :)