SONY DSC

Szakszuka – niezwykła jajecznica



Szakszuka to potrawa jednopatelniowa. Idealna opcja na długie, leniwe śniadanie, gdy nikt nigdzie się nie śpieszy i można celebrować poranek.

Do jej przygotowania potrzebujesz składników, które prawdopodobnie masz w kuchni – duża patelnia, kilka pomidorów i jajek. Wszystko masz? No to ekstra, bo to niby jajecznica, ale prawdopodobnie będzie to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłeś. Uwaga: gdy zjesz ostatni kawałek szakszuki, będziesz się zastanawiać czemu nie wpadłeś na to wcześniej.

Wersja podstawowa to uduszone do miękkości pomidory, podsmażona cebula i papryka – i najważniejsze – jajko, o ściętym białku i lejącym się żółtku. Szakszukę je się maczając w niej chleb.

Nie wiemy, co jest ojczyzną szakszuki. Jedne źródła podają Tunezję, inne Izrael, jeszcze inne Maroko czy Turcję. Stawiamy, że szakszuka jest zlepkiem międzynarodowych wpływów różnych kuchni. Ile krajów, tyle dodatków do szakszuk. W Tunezji są to kiełbaski, w Izraelu bób i bakłażan. Szakszuka jest też wypadkową pomysłów szefów kuchni – od dodawania goździków po owoce morze.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa i 1 łyżka masła do podsmażenia.

Szakszuka – przygotowanie:

1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Paprykę wyczyścić i pokrój w kostkę.
2. Z pomidorów usuń szypułki, lekko natnij skórkę, zalej wrzątkiem i pozbądź się skóry. Pokrój w ósemki, sok z pomidorów zachowaj.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Na małym ogniu podsmaż cebulę przez 2 min, dodaj paprykę i duś przez 5 min.
4. Dodaj pomidory wraz z sokiem, które puściły. Zwiększ ogień, poczekaj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj wszystkie przyprawy.
5. Gdy pomidory się rozpadły i stworzyły gęsty sos, zrób w nim 4 wgłębienia w które wbij jajka. Gotuj 4-5 min, do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Podawaj prosto z patelni z ulubionym pieczywem.