Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim to idealna propozycja na nieśpieszne śniadanie w weekend. Takie, gdy nigdzie Ci się nie śpieszy i możesz w spokoju delektować się pysznym śniadaniem.
Frittata to omlet włoski, szybki w przygotowaniu, zapiekany w piekarniku. By go przygotować musimy mieć patelnię żeliwną, taką od razu do piekarnika (jak w tym wpisie, pkt 11) lub z lub odpinaną rączką. Wszystkie składniki przygotowujemy na jednej patelni, zalewamy masą jajeczną i zapiekamy.
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
– 6 jajek,
– 100 ml mleka,
– 3 łyżki masła,
– 300 g pomidorków koktajlowych,
– 100 g szpinaku (dwie wielkie garście),
– 150 g sera koziego,
– 1 cebula,
– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
2. Cebulę kroimy w kostkę, zeszklić na maśle przez 2-3 min na małym ogniu.
3. Do cebuli dodajemy pomidory koktajlowe. Podsmażamy przez kolejne 2-3 min.
4. Dodajemy szpinak i podsmażamy do zmniejszenia się szpinaku. Wyłączyć gaz.
5. W misce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać przyprawy.
6. Masę jajeczną wylać na patelnię. Na wierzchu pokruszyć ser kozi.
7. Zapiekamy w 180 C przez 15 min.
Kilka nieśmiałych uwag:
1. Masa w piekarniku pod wpływem pieczenia rośnie, po wyjęciu z piekarnika opada.
2. Można zrobić z połowy porcji na mniejszej patelni o średnicy 18-20 cm. Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem kozim będzie wtedy idealną opcją na śniadanie dla dwojga.
3. W zimie lepiej skorzystać z pomidorów suszonych niż świeżych. Te „świeże” tylko ładnie wyglądają, smakują tak sobie.
Jedliście kiedyś frittatę? Jakie śniadania lubicie najbardziej? Macie jakieś ciekawe przepisy na weekendowe śniadania?
Jeśli tak, to koniecznie się nimi podzielcie, szukam inspiracji na nowe śniadania mistrzów (póki co numerem jeden u nas jest szakszuka).
Pingback: Prezent dla miłośnika jedzenia - Zakulisowo.pl()