SONY DSC

Sernik z herbatą matcha

Sernik z herbatą matcha

Sernik z herbatą matcha to naturalnie zielony sernik. Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Wykorzystuje się ją do robienia napojów, jak i do wypieków.
W samej Japonii matcha jest bardzo popularna, zjadłam tam dużo pysznych słodyczy z zieloną herbatą.

Matcha love #matcha #greentea #love #japaneserestaurant #tabe #heart #london #londyn #uk #japonskarestauracja #zielonaherbata #foodie #weekend #dayoff

A photo posted by . Zakulisowo (@anna_Zakulisowo) on

Sama raczej nie przepadam za herbatą matcha – w większości miejsc, które je piłam były ledwo do przełknięcia. Moje zdanie zmienił pewien pan Japończyk, który przygotował dla najlepszą matcha latte, jaką kiedykolwiek piłam. Wtedy się okazało, że dobra gatunkowo matcha jest przepyszna jako napój.
Taki sernik z herbatą matcha chodził za mną od już od dawna, jadłam go już kilka razy i bardzo chciałam odtworzyć w warunkach domowych. Warto było go przygotować, jest przepyszny. Jest najlepszy na drugi dzień – najlepiej, by poleżakował całą noc w lodówce.

Składniki:

spód:
– 200 g ciastek owsianych,
– 100 g rozpuszczonego masła

masa serowa:
– 1 kg sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka),
– 6 łyżek herbaty matcha (zmieszanych z gorącą wodą)*,
– 200 g cukru,
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 5 jajek,
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

* 6 łyżek matchy wymieszać z kilkoma gorącymi (nie wrzątkiem) łyżkami wody, do uzyskania pasty i pozbycia się wszystkich grudek. To bardzo ważne by wymieszać dokładnie, bo inaczej w serniku pojawią się grudki.

Przygotowanie:

1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w blenderze (lub wrzucić do małego woreczka i rozgnieść dłonią) na pył, rozpuścić masło i wymieszać. Wyłożyć na spodzie tortownicy mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na ok. 2 godziny przed przygotowaniem. Nagrzać piekarnik góra-dół na 175 C.
3. Do dużej miski przełożyć ser i miksować na średnich obrotach miksera 2-3 min, aż masa będzie gładka. Dodać dokładnie wymieszaną matchę z wodą, miksować do wymieszania sera z matchą.
4. Dodać do masy makę ziemniaczaną, cukier i wanilię, miksować do połączenia składników.
5. Dodawać jajka, miksując przez 20-30 sekund po każdym dodanym jajku (nie dłużej, bo napowietrzony sernik może później opaść).
6. Na niższą półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowym spodzie, wyrównać, nakryć folią aluminiową z góry (by się nie spiekł) i wstawić na wyższą półkę piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec jeszcze 90 min.
7. Sernik chłodzimy stopniowo: pierwsze 15 min po wyłączeniu piekarnika zostawić w zamkniętym piekarniku; odchylić drzwi piekarnika po kolejnych 15 min. Całkowicie wystudzić i wstawić bez poręczy i przykrycia na całą noc do lodówki (najlepiej wcześniej obroić go nożem wkoło poręczy).

Piliście kiedyś matchę? Jedliście kiedyś jakieś słodycze z dodatkiem zielonej herbaty? Lubicie?

  • http://annabrozyna.pl Anna Brożyna

    Bardzo fajny i prosty przepis;). Postaram się wypróbować przy najbliższej słodkiej okazji. Matchy kulinarnej trochę w domu leży:).

  • http://zaniczka.pl Zaniczka

    Ostatnio skusilam sie na lody z zielonej herbaty i byly obrzydliwie slodkie – nie dalo sie tego zjesc. A ten sernik wyglada calkiem apetycznie.

    • https://zakulisowo.pl/ . Zakulisowo

      Dziwna sprawa z lodami – pewnie były przesłodzone, bo matcha sama w sobie jest gorzka:)

  • http://btth.pl/ Joanna Julia Sokołowska

    Myślisz, że bez spodu też będzie trzymał konsystencję? Kurdę, chyba zrobię ten sernik w weekend. Tez za mną chodzi od dawna 😛

    • https://zakulisowo.pl/ . Zakulisowo

      Wyjdzie bez spodu – pamiętaj tylko, że musi przeleżeć noc w lodówce, więc jeśli planujesz go jeść w niedzielę, to lepiej go zrobić w sobotę wieczorem:)
      Jak się skusisz na zrobienie, daj znać jak wyszło:)

      • http://btth.pl/ Joanna Julia Sokołowska

        Kurczę, w ten weekend w końcu nie miałam kiedy, ale sernik zdecydowanie jest w planach. Na pewno dam znać! :)

  • http://www.moj-kawalek-podlogi.pl Edyta moj-kawalek-podlogi

    Wiele słyszałam o potrawach z dodatkiem tej herbaty, ale jakoś jeszcze nie miałam okazji próbować. Podobno matcha latte jest pyszna! :)

  • http://theoddshoes.com/ Ewa Sobania

    Piękna zieleń 😃 chętnie wypróbuję ten przepis

  • http://every-day-matters.weebly.com/ Emily

    Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad deserem z tą herbatą, najpierw pewnie spróbuję gdzieś na mieście, a jak posmakuje to sięgnę do tego przepisu :-)

  • http://littlehungrylady.pl/ Monika

    Mache uwielbiam – koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. I kiedy znowu coś wrzucisz na bloga??:)

  • http://justpointofview.weebly.com justpointofview.weebly.com

    Ciekawy przepis, z pewnością go wybróbuję

  • Anna Siudak

    Chętnie spróbuję. Ostatnio ta herbata jest popularna. Czekam na kolejne inspirujące posty :). Zapraszam na mojego nowego bloga http://www.peanutbutter.pl/ :)