DSC03729

Saszetki francuskie z serem niebieskim i malinami

Saszetki francuskie

Podobno są rzeczy w kuchni tak stare, że aż nowe. Zdarzają się też połączenia idealne. Nic nie odda klasycznego połączenia mocnego sera niebieskiego i słodkich malin. Chociaż o świeże maliny ciężko w zimie, to na pewno znajdziecie jakiś dobry sok malinowy – czy to od babci ze wsi, czy z pobliskiego targu.

Danie szczerze polecam, bo jest sycące, intrygujące w smaku i… to trzeba spróbować. Zachęcam, bo wykonanie zajmie Ci tylko kwadrans. Może to świetny pomysł na przystawkę dla gości?

a788e334ce397e313c1e5a6dd5443629

Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia:  20 min

Składniki:

saszetki:
– 300 g ciasta francuskiego,
– 100 g sera niebieskiego,
– 2 łyżki śmietany,
– pół gruszki,
– zioła prowansalskie.
malinowy sos vinegret:
– 0,3 szklanki oliwy,
– 0,2 szklanki soku malinowego,
– 1 łyżeczka musztardy Dijon,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 1 łyżeczka octu winnego,
– sól, pieprz; sałata:
dodatkowo:
– jedna główka sałaty,
– pół gruszki,
– garść malin (tylko w sezonie, więc to opcjonalnie).

Przygotowanie:

saszetki:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 C.
2. Ser niebieski wymieszaj widelcem ze śmietaną. Gruszkę pokrój na cienkie plastry.
3. Arkusz ciasta francuskiego podzielimy na pół (każdy płat powinien być prostokątny). Na środek każdego płata połóż połowę nadzienia z sera niebieskiego i gruszkę.
3. Palcami namocz końcówki ciasta i dokładnie je sklej. Jeśli nie zrobisz tego starannie, nadzienie podczas pieczenia może się wylać. Posyp ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 min.

malinowy sos vinegret:
1.Przygotowuj sos: wszystkie składniki wlej do większego słoika i mocno potrząśnij. Tak podobno robiła 50 lat temu Julia Child ze swoim podstawowym sosem vinegret.;)

dodatkowo:
1. Sałatę umyj i podziel większe liście na mniejsze kawałki.
2. Polej sosem i ułóż gruszkę (maliny opcjonalnie). Na środku połóż sałatki połóż gorące saszetki francuskie.

c7db616ae593d9925505eae4ca715ddf

Bardzo lubię kuchnię francuską, mogę śmiało powiedzieć, że to moja ulubiona, dlatego dużo czerpię z niej inspiracji. Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia?

  • http://www.smakimacierzynstwa.pl Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl

    Wygląda przepysznie! :) Jakiego dokładnie sera użyłaś?

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Dziękuję!:) Ser to blue stilton, ale możesz użyć dowolnego, pod warunkiem że nie jest za łagodny:)

  • http://www.wyspainspiracji.pl/ Kasia Janeta |Wyspa Inspiracji

    Wow, kusisz takimi pysznościami, a u mnie w lodówce pustki. To musi być intrygujące połączenie malin i sera.

  • http://powerpinkyx.com/ Powerpinkyx

    Co za połączenie! Bardzo oryginalne, serio. Może kiedyś się przełamię i spróbuję :)

  • http://owsiankaikawa.pl/ bastalena I Owsianka & kawa

    Ciekawa kompozycja sosu :)
    Ja preferuję kuchnię polską, a praktykuję norweską (przynajmniej obecnie ;))

  • http://emaliowanyczajnik.pl Emaliowany Czajnik

    Ciekawe połączenie smaków. Bardzo lubię gruszkę z serem pleśniowym, niemniej malin do tego jeszcze nie dokładałam.

  • Chuda

    Chyba też francuska. Od Lucette, kucharki madame de Wissoque, nauczyłam się robić vinegrette tak jak piszesz. Do dziś tak robię :-)