SONY DSC

Wegańskie curry z batatami i mlekiem kokosowym

Wegańskie curry

Wegańskie curry z batatami i mlekiem kokosowym gotowe na obiad w 45 min, z czego pół godziny robi się samo, czyli gotuje.
Mimo że dane wydaje się orientalne, wszystkie składniki dostaniecie w pierwszym markecie, a na pewno zjecie oryginalny obiad:) Danie można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem, więc śmiało możesz je wziąć ze sobą na obiad do pracy.

Uwielbiam wszystkie połączenia słodkich smaków z ostrymi, fajnie się uzupełniają. Tu pierwszą rolę grają bataty, które są coraz bardziej popularne w Polsce, a w UK w cenie zwykłych ziemniaków (wiem, to skandal!).

Danie jest pyszne i bardzo sycące. Bardzo polecam!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min

SONY DSC
SONY DSC

Składniki:

– 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego),
– 1 duża cebula, drobno pokrojona,
– 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno pokrojonego,
– 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego,
– 1 papryczka chilli, pokrojona,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 kg batatów (4 średnie sztuki), pokrojone w kawałki 2-3 cm,
– 400 ml mleka kokosowego w puszce,
– 400 g obranych i pokrojonych pomidorów w puszce (w sezonie warto użyć świeżych pomidorów, 4-5 sparzonych i pokrojonych sztuk),
-1 czerwona papryka, wyczyszczona i pokrojona,
– garść kolendry (30 g), posiekana (połowa do gotowania, połowa do dekoracji),
– 1 limonka (z połowy będziesz potrzebować soku, drugą połowę zostaw do dekoracji),
– 300 g ugotowanego dowolnego ryżu (polecam basmati lub dziki).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej kokosowy w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodać i podsmażyć cebulę z imbirem, czosnkiem i chilli przez 5 min. Dodać sos sojowy.
  2. Do garnka dodać pokrojone bataty, podsmażać przez 3-4 minut, od czasu do czasu przemieszać. Dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę pomidorów. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  3. Dodać paprykę i gotować kolejne 5 min.
  4. Odstawić z ognia, dodać połowę liści kolendry i sok z limonki.
  5. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Gotowe curry z batatów podawać na ryżu. Ozdobić na wierzchu kolendrą i kawałkami limonki.

Czy jedliście kiedyś wegańskie curry? Jakie są Wasze ulubione połączenia smakowe? Jeśli ktoś z Was skusi się na zrobienie przepisu, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzieli się zdjęciem w komentarzach:)

 

 

  • Natalia

    Mozna spytac gdzie kupilas miseczki? :)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      W Sainsburym.:) Kupiłam tylko dwie do zdjęć, ale już żałuję że nie kupiłam więcej. :)

      • Natalia

        O, to muszę zobaczyć jak będę następnym razem w Londynie :)

  • http://www.adreamerslife.pl/ Angelika Debowska

    Wyszło przepyszne! Na stałe zagości w moim jadłospisie, bo jest szybkie, zdrowe i smaczne :)

  • http://ich4pory.pl olgacecylia

    Zrobione i mniaaam <3 Miałam trochę zgryz nad tym ryżem (wolę, jak jest podana waga przed ugotowaniem), ale całość wyszła po prostu boska :-)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Super, że smakowało, to jedne z moich ulubionych curry <3
      Ryż to dodatek, ale dzięki za uwagę – poprawię:)

  • Aleksandra Dąbrowska (sfavilla

    uwielbiam bataty! mogłabym jeść kilogramami :) a te danie wygląda interesująco

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Jeżeli jesteś miłośniczką batatów, to koniecznie spróbuj:)

  • http://www.esencjablog.pl Esencja

    Widzę tu same smakowite składniki. Lubię bataty, bo są szybkie i proste w „obsłudze”. Spróbuję nie zapomnieć pochwalić się, kiedy zrobię :-)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Czekam w takim razie na wieści z kuchni.:)

  • http://veganisland.pl/ Evelina | Vegan Island

    Kocham tajskie curry! Czerwone, zielone, żółte… Ah, pyszności!
    Czerwone najbardziej lubię z dynią piżmową, szpinakiem i ciecierzycą. Z batatem jeszcze nie próbowałam, a tak się składa, że chodzi za mną curry od jakiegoś czasu więc w ten weekend wypróbuję twój przepis :)

    • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

      Daj koniecznie znać jak wyszło!:)
      Ja znam wersję z ciecierzycą, szpinakiem i kalafiorem. Podejrzewam, że słodka dynia piżmowa smakuje w curry trochę jak bataty (czasami traktuje je jako zamiennik w jesiennych zapach).